Беър Грилс издава автобиографичната си книга „Кал, пот и сълзи”

Ексцентричният водещ на култовото предаване „Оцеляване на предела” определено знае как да провокира вниманието и да ни изненадва. Ако не сте гледали „Оцеляване на предела”, много сте изпуснали. Направете го и тогава вероятно ще се съгласите с нас, че водещият е луд, но все пак адски чаровен. Предаването е едно от най-гледаните в света и скоро достигна милиард и половина зрители. В САЩ то е известно като „Man vs Wild”, а във Великобритания като „Ultimate Survival”, но навсякъде виждаме един и същ Беър Грилс, който пътешества из най-опасните места на планетата и винаги се стреми да изживее приключенията до краен предел. Беър е начело на наистина уникални експедиции до най-отдачелените кътчета на Земята и чрез тези мисии набира средства за благотворителни дейности, най-вече за децата в бедните райони по света.

Освен телевизионен водещ, главен скаут на Английската асоциация на скаутите и почетен командир от Кралския флот, Беър е автор на дванадесет книги. Последната от тях „Кал, пот и сълзи” е биографична и в нея той разказва както за невероятните си приключения, така и за семейството си. Авторът е щастливо женен за съпругата си Шара, от която има три деца и живее едновременно в Лондон и на един малък остров на брега на Уелс. По този повод Беър споделя, „Семейството е много важно за мен. И приятелите също”.

В новата си книга Беър разказва за историята на изпълнения си с опасности живот и как оцелял в ситуации, в които това е почти невъзможно и граничи с абсурда. Историята е вълнуваща и вдъхновяваща, какъвто е и самия той.

Явно г-н Грилс е пристрастен към адреналина и екстремните преживявания и още много малък се научава да се катери и да плава заедно с баща си. По-късно, както разказва самият автор, вече като тийнейджър той започва да се занимава с бойни изкуства и планинарство и стига чак до Хималаите и Япония. Връщайки се у дома, решава да кандидатства в Британските специални части и започва изтощителни подготовки. Естествено успява. По-късно по време на скачане с парашут претърпява инцидент и чупи гръбнака си. Лекарите не знаят дали изобщо ще може да ходи, но въпреки лошите прогнози и лекарските забрани, той не само се възстановява, но и става най-младият човек, изкачил Еверест.

Тогава той е само на 23 години, а приключенията „отвъд предела” едва сега започват. Тъй като Беър още не е станал водещ на предаването, с което обикаля цял свят – като се започне от Амазонка, Австралия, Алпите, през Индонезия, Кения, Мексико чак до Тихоокеанските острови, Американската пустиня, Сахара и Сибир. Виждали сме го в какви ли не екстремни ситуации – скача в реки, катери се из високи върхове, затъва в блата, яде буболечки, влечуги, змии и гущери.

За всичко това и много останали извън кадър неща прочетете в новата му книга, чрез която авторът ни посвещава в своите тайни и безкрайното си пътуването до предела на физическата и умствена издръжливост.

При представянето на творбата си Грилс разказва за следващия шести поред сезон на предаването, чиито снимки са приключили скоро и как вече мечтае за следваща експедиция в непознатото.

Попитан от медиите дали се страхува, той кимва утвърдително, на което ние не вярваме особено. Според 37-годишния симпатяга не е човешко, ако не се уплашиш при вида на огромен крокодил или смъртоносна змия, пред стихиите на природата, пред които човек просто онемява и е безсилен. „Сблъскваме се с подобни неща всеки ден и страх определено има”.